ΤΑ ΝΙΑΤΑ … ΜΠΡΟΣΤΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για γκρετα τουνμπεργκ
Γκρέτα Τούνμπεργκ (ηλικία 16)

Οι μαθητές στο επίκεντρο των γεγονότων. Τα νιάτα μπροστάρηδες σ’ όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα μέσω του κινήματος Fridays For Future Greece, κινητοποιούνται για την κλιματική αλλαγή. Εκεί που οι ενήλικες αποχαυνωμένοι στο παραμύθι της ανάπτυξης παραμένουν αμέτοχοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας έχουν φωνή και αιτήματα.

Χαιρετίζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το μελλοντικό κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, και την αντικατάσταση αυτών με ανανεώσιμες πηγές. Αντιδρούν όμως στην πολιτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Μια επένδυση με το όποιο ρίσκο ατυχήματος και μελλοντικής ρύπανσης, και που ως γνωστό το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, θα δανείσουν τα χρήματα στις εταιρίες οι οποίες θα εμπλακούν στην έρευνα και στην εξόρυξη, για να γίνει το όλο εγχείρημα πράξη.

 Κι όλοι εμείς τι κάνουμε για τους μαθητές;

Αντιδρούμε με καταστολή αστυνομική και συλλήψεις ανηλίκων, σε καταλήψεις σχολείων με δίκαια αιτήματα. Που είναι ο διάλογος, οι πρωτοβουλίες καλής θέλησης; Για να μην αναφερθώ στο θέμα των σχολικών συσσιτίων τα οποία δεν επιδοτούνται όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Κι όμως μια παροιμία λέει ότι ένα παιδί με γεμάτο στομάχι μαθαίνει καλύτερα. Λες κι όλοι δεν ξέρουμε ότι τα νιάτα είναι το μέλλον. «Ας μην κλέψουμε τα όνειρα τους» όπως βροντοφώναξε η δεκαεξάχρονη Γκρέτα, παιδί σύμβολο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ομιλία της στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close